Het Zuiderzeemuseum (ZZM) in Enkhuizen beheert een permanente openluchtexpositie van de kunst en het culturele erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied. Daarnaast is het museum eigenaar van een natuurgebied, een landtong die vroeger functioneerde als werkeiland. Het museum wil het natuurgebied beter benutten. Wat zou het gebied interessant kunnen maken voor de jeugd, zodat zij er vaker komt? En hoe zou het museum andere bezoekers naar de landtong kunnen trekken?

Samen met twee klassen van de middelbare school uit de buurt en kunstenaar Harry ben ik door het gebied gaan struinen om te achterhalen hoe de kinderen (12+) het natuurgebied zien, ervaren en beleven. De kinderen hebben toen met materialen uit het gebied (bv. takken, stenen, bladeren) hun beleving en hun fantasie over het gebied uitgedrukt. Zo gaven ze die beleving en fantasie door aan de bezoekers én aan eventuele ontwerpers voor het gebied. Kortom, landart-achtige workshops.

Deze resulteerden in:

1. Voorstellen voor concrete, kleine fysieke ingrepen in het gebied, uitgaande van het behoud van de huidige veelheid en variatie aan eigenschappen van het eiland zelf.

2. Het advies om regelmatig uiteenlopende aantrekkende activiteiten te organiseren waarbij het gebied in de huidige staat genoeg inspiratie biedt voor verschillende thema's en doelgroepen. 

  • foto1
  • foto2
  • foto2
  • foto2
  • foto2
  • foto2

Het gebied en enige resultaten van de visualisatie..

Vanwege privacyredenen zijn er geen foto's van de kinderen op de website geplaatst.